Nieuws

Veel vers gras en een laag RE lijken sleutels voor lage emissies

Gepubliceerd op
5 december 2023

In het praktijkproject Graslandmanagement wordt sinds 2020 op een aantal melkveebedrijven gezocht naar emissie verlagende maatregelen voor methaan (CH4) en ammoniak (NH3). Deze bedrijven sturen jaarrond op maximaal 155 RE/kg ds en op maximaal 18.5 Emissie Factor (EF) CH4 per kg ds rantsoen. Met weidegras vraagt dat per seizoen een ander, uitgebalanceerd rantsoen. Tegelijk blijkt vers gras bijna altijd een goede basis.

Welke draaiknoppen?

Vers gras bevat veel ruw eiwit maar doorgaans is het Darm Verteerbare Eiwit (DVE) hoger dan van graskuil. Daarnaast is de verhouding DVE/OEB vaak veel gunstiger. In perioden met veel vers weidegras of met hoge RE-gehaltes in het verse gras, vergt het meer vakmanschap om het totale rantsoen op 155 RE/kg ds te houden. Dat is ook een van de doelen binnen het project: in de praktijk sturen op een hoge vers grasopname en een RE-totaal lager dan 155 gram per kg ds rantsoen.

Vers gras is ook gunstiger als het gaat om de emissiefactor voor methaan uit de pens, want volgens de nieuwste inzichten van de eerste twee jaar lopend onderzoek (Koning et al., 2022[1]) komt deze gemiddeld op EF-CH4 17.2 g CH4/kg ds. Dat maakt vers gras een waardevolle rantsoencomponent om gemiddeld onder de 18.5 EF-CH4/kg ds uit te komen en een component om een goede basis te leggen voor eigen verbouwd eiwit/DVE.

Drie jaar verloop op 7 graslandpilotbedrijven laat zien dat een hogere vers grasopname gecombineerd kan worden met een laag RE-gehalte per kg ds rantsoen. Het laatste jaar, Figuur 2, gemiddeld 157 gram RE/kg ds.

In het totaal rantsoen is het nog niet gelukt om gemiddeld onder 18.5 EF te komen, zie Figuur 3. Als we weten dat vers gras altijd gelijk of lager is dan 18.5 EF, is het interessant om te zien wat de invloed van de rest van het rantsoen is, zie Figuur 4 (totaal rantsoen excl. vers weidegras). Hieruit blijkt dat vers gras het gewenste effect heeft op de emissiefactor van het rantsoen. Maar ook dat een groot deel van de lagere EF tenietgedaan wordt door de rest van het rantsoen, via de componenten graskuil en zeker ook krachtvoer. Mais heeft een gemiddeld effect, een hogere of lagere EF is vooral afhankelijk van de kwaliteit en het zetmeelgehalte.

[1] Koning, L., Holshof, G., Klop, A., and Klootwijk, C. (2022). Enterische methaanemissie van melkvee in relatie tot (vers)
graskwaliteit: Jaarrapport 2: 2021: Resultaten van een meerjarige beweidingsproef naar methaanemissie bij weidegang, zomerstalvoedering en het voeren van graskuil (No. 1402). Wageningen Livestock Research.

2023: sturen op totaalrantsoen

Tot een succesvol rantsoen komen met én een RE-totaal onder 155 gram én een EF-CH4 onder de 18.5, is de zoektocht in 2023. Duidelijk is wel dat de kwaliteit bijgevoerd ruwvoer (graskuil en maiskuil) van grote invloed is. Maar ook blijkt dat niet alle krachtvoeders laag genoeg scoren om onder de 18.5 EF uit te komen.

Minimaal 5 kg ds vers gras per dag is een mooie basis voor een laag RE en EF in het totale rantsoen. Dat lukt bij bedrijven die veel vers gras kunnen laten vreten via weidegang en stalvoeren. In de afgelopen 3 jaar hebben de pilotbedrijven dan ook ruim 200 dagen vers gras kunnen benutten.

Aandachtspunten per seizoen

Ruwvoermanagement succesfactor voor laag RE en EF in basis rantsoen

Afhankelijk van de bedrijfsopzet, grondsoort en regio kan verschillend worden gestuurd met aandeel graskuil, vers gras en mais. Dat legt de basis, per seizoen, voor een goed basisrantsoen wat zo dicht mogelijk ligt bij de streefwaarden voor een lagere NH3- en CH4-emissie. Het graslandgebruik en het graslandmanagement zijn daarbij de sleutel! Uiteindelijk moet ook het aanvullende krachtvoer passend zijn om binnen de streefwaarden te blijven. Binnen het praktijkproject Graslandmanagement is op de betrokken melkveebedrijven aangetoond dat met de juiste focus en optimalisatie het verschil gemaakt kan worden in het verlagen van emissies.

Dit praktijkproject Graslandmanagement en reductie methaan en ammoniak is onderdeel van de Klimaatenvelop-projecten in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Meer weten over emissieverlagende maatregelen?

Lees het artikel: Emissies verminderen door zwaarte van grassnede (mei 2023)