Nieuws

Effecten van eiwitvoeding en beweidingssysteem bij melkvee

Gepubliceerd op
31 maart 2021

Er was geen effect van beweidingssysteem en eiwitvoeding op de grasopname. Wel gaf een hoog OEB (Onbestendig eiwit balans) een hogere melkeiwitproductie. Extra DVE (Darmverteerbaar eiwit) bij een hoog OEB-niveau resulteerde niet in een nog hogere productie. Ook gingen een hoog OEB en extra DVE ten koste van de stikstofefficiëntie.

Dit is het resultaat van onderzoek naar het effect van het eiwitgehalte in de bijvoeding (OEB en DVE) bij twee beweidingssystemen op grasopname, melkproductie en stikstofefficiƫntie tijdens twee beweidingsproeven in 2016 en 2017. In deze experimenten op onder andere Dairy Campus zijn effecten van eiwitbijvoeding (Laag OEB, Hoog OEB, Hoog OEB+DVE) en beweidingssysteem (roterend standweiden versus stripgrazen) op grasopname, melk, vet- en eiwitproductie onderzocht.

Er bleek geen effect van genoemde beweidingssystemen en eiwitvoeding op de grasopname te zijn. Een hoog OEB resulteerde echter in een hogere melkopbrengst en een hogere melkeiwitproductie. Een hoog OEB met extra DVE resulteerde niet in een verdere verbetering van de melkproductie. Een hoog OEB en een hoog OEB met extra DVE resulteerden wel in een verminderde stikstofefficiƫntie. Ondanks een vergelijkbare rantsoensamenstelling in beide experimenten, waren er grote verschillen in pens NH3 en schijnbare organische stof verteerbaarheid tussen de experimenten, wat wijst op sterke jaar-tot-jaar effecten in pensfermentatie en pensvertering die niet werden weerspiegeld in de voedingswaarden.