Nieuws

De Marke experimenteert met eiwitvoorziening in rantsoen

Gepubliceerd op
4 februari 2022

Op Agro-Innovatiecentrum De Marke staat als deelnemer aan het project Koeien & Kansen een hoge benutting van stikstof al jaren centraal om zo de emissies naar bodem, lucht en water te verminderen. Daarom is een hoge benutting van eiwit in de voeding belangrijk. De Marke en ForFarmers zijn gestart met een experiment waarbij de melkgevende veestapel de ene dag een rantsoen krijgen met een normale eiwitvoorziening en de andere dag een rantsoen met een lage eiwitvoorziening. Het doel hiervan is het verhogen van de stikstofbenutting.

Op de Marke streven we naar de juiste dekking van de DVE-behoefte met een OEB richting nul. Het RE-tot gehalte in het rantsoen ligt meestal rond 150 gr/kg ds. Het melkureum is 15 mg/100 gr melk en het eiwitgehalte in de melk is 3,57% bij een melkproductie rond 10.000 kg melk/koe/jaar.

Vanuit de literatuur zijn er aanwijzingen dat herkauwers een beroep kunnen doen op hun interne voorraad eiwit als de eiwitvoeding tijdelijk (bijvoorbeeld gedurende één dag) tekort schiet. Er werden bij lammeren en ossen hogere stikstofbenutting gerealiseerd met een rantsoen met afwisselend een laag en hoog eiwitniveau in vergelijking met een rantsoen met een gemiddeld eiwitniveau. De onderzoeken bij melkgevende koeien gaven niet altijd een effect op stikstofbenutting en prestaties. Het effect is wellicht afhankelijk van meerdere factoren zoals de duur van de periode waarin de eiwitverlaging wordt toegepast, het verschil tussen het laag en hoog eiwit rantsoen en het soort eiwit waarmee de verandering tussen laag en hoog wordt aangebracht. Ook de component waarmee het eiwit wordt vervangen en het lactatiestadium van de koeien zijn factoren van belang.

Gezamenlijk experiment

Dit is de reden voor De Marke en ForFarmers om samen een experiment uit te voeren waarbij de melkgevende koeien de ene dag een rantsoen krijgen met een normale eiwitvoorziening en de volgende dag een rantsoen met een lage eiwitvoorziening. Dit wordt van dag tot dag beurtelings gevoerd. Het doel is het verhogen van de stikstofbenutting en daarmee het verlagen van de stikstofuitstoot. Het experiment is al gestart. ForFarmers maakt de rantsoenberekeningen en werkt samen met De Marke de resultaten uit.

Uitvoering

Het basisrantsoen is op alle dagen hetzelfde met enkel het verschil dat op de dagen met een lage eiwitvoorziening er geplette tarwe (131 gr RE-tot/kg ds) in de mengwagen gaat en op de dagen met een normale eiwitvoorziening een correctiemeel (443 gr RE-tot/kg ds). Het rantsoen met het lage eiwitniveau zit op 138 gr RE-tot/kg ds en het normale rantsoen op 150 gr RE-tot/kg ds. Dit rantsoen wordt ook gedurende 3 weken voorafgaande aan de proefperiode van 3-4 weken gevoerd, zodat het effect van het gewijzigde rantsoen kan worden gemeten. Dagelijks wordt de voeropname op groepsniveau vast gelegd, evenals de melkproductie per koe. De melksamenstelling komt op groepsniveau beschikbaar via de melkleveringen en per individuele koe met de melkproductieregistratie (MPR ofwel melkcontrole).

Verhogen van de stikstofbenutting betekent dat het eigen geteelde eiwit beter wordt benut en er mogelijk bespaard kan worden op aankoop van eiwit. Dit past perfect in de kringlooplandbouw die De Marke nastreeft.