Nieuws

Eiwit van eigen land leidt tot verbetering management

Gepubliceerd op
18 april 2018

Koeien & Kansen veehouder Rijk Baltus is blij met het kengetal eiwit van eigen land als sturingsmechanisme voor grondgebondenheid. ''Eindelijk eens een commissie die veehoudend Nederland laat werken aan zijn eigen bedrijf. Gelukkig geen staarten tellen waarbij je uitkomt op 2- 3 koeien per hectare", merkt Baltus op.

Op donderdag 12 april heeft de commissie Grondgebondenheid haar advies gepresenteerd. Met dit advies is melkveehouder Rijk Baltus tevreden. Implementeren van dit resultaat betekent in de praktijk volgens hem gewoon je best doen om zoveel mogelijk eiwit van je land te halen. En deze vervolgens effectief om te zetten in melk. En daarnaast zo min mogelijk aanvullen met soja-eiwit van de andere kant van de wereld.
"Eindelijk een commissie die de KringloopWijzer durft te omarmen, want het getal ‘eiwit van eigen land’ zal daar vandaan komen. Daar kan iedereen het getal direct aflezen, en kijken of ze al die 65% halen'', zegt Baltus.
Uit diezelfde KringloopWijzer kan je anders ook naar de oorzaak gaan zoeken hoe dat komt. Hoeveel gras haal je van je land, wat is het ruw eiwitgehalte, hoeveel gras is omgezet in melk is en als belangrijkste wat is je ruw eiwit per kilogram droge stof in je totaal rantsoen geweest. Als bijeenkomend effect scheelt dit ook nog eens in de uitstoot van ammoniak.

Actief aan slag

"Ik ben wel benieuwd hoe de bedrijven zonder derogatie, vooral maisbedrijven, dit op gaan lossen. Misschien gaan ze weer gras zaaien? En meer grasland heeft weer een heel positief effect op de nitraatuitspoeling, wat een weer ander groot probleem is voor Nederland'', beredeneert hij.
Kortom actief aan de gang met je hele bedrijfsvoering, en uiteindelijk beloond worden voor de efficiëntieslag die jezelf op je bedrijf bewerkstelligd. "En uiteindelijk kunnen we dan ook bedrijfsspecieke mestnormen hanteren in plaats van forfaitair, zoals we dat in Koeien & Kansen testen. Dan wordt het echt weer leuk BOEREN'', merkt Baltus tot slot op.