Nieuws

Gezocht (oer)mais buiten de percelen in Nederland

Gepubliceerd op
11 september 2017

Bent u weleens mais tegen gekomen buiten de maispercelen in Nederland? In het Zuiden van Europa komt dit steeds vaker voor en heeft de voorouder van de mais (teosinte) zich als een onkruid verspreid. Op dit moment vindt er in Nederland een inventarisatie van teosinte plaats. Weet u een plek waar oermaïs of maisopslag staat buiten de akker, maak dan een foto en stuur deze met de locatie van de vindplaats op.

Teosinte ofwel oermais is een wilde voorouder van de huidige maïs. In het zuiden van Franrijk en Spanje hebben maistelers last dit gewas en wordt het ervaren als een onkruid in de mais. Deze oermais heeft kleinere zaden die eerder en makkelijker uitvallen en verwilderen.  Aangezien deze plant zo op mais lijkt is hij lastig te bestrijden in het gewas mais. Het vroeg signaleren van de aanwezigheid van oermais is belangrijk om verspreiding te voorkomen. In Centraal Europa is opslag van mais buiten de akkers waargenomen. Tot nu toe is er vanuit gegaan dat mais zich in Nederland niet kan handhaven buiten een akker. 

Maak een foto van oermais

In opdracht van COGEM (Commissie Genetische Modificatie) wordt in Nederland een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezigheid van teosinte en verwilderde mais. Weet U een plek waar oermaïs groeit of ziet u maïsopslag of maïs dat zich buiten de akkers weet te handhaven, maak dan een foto en stuur deze met de locatie van de vindplaats en uw contactgegevens naar info@ruwvoerplatform.nl

Meer informatie

In de onderstaande folder is onder ander beeldmateriaal te vinden, waaraan u de oermais kan herkennen.