Activiteit

Kennisfestival

Op zaterdag 9 september 2023 is er op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) een open dag in de vorm van een kennisfestival. Tijdens het kennisfestival bieden we tussen 10.30 en 16.00 uur een uitgebreid programma met workshops, rondleidingen en een plein van de toekomst. Tijdens deze dag bieden we een uitgebreid programma en delen we nieuwe inzichten, innovaties, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten waar je morgen op je eigen bedrijf mee aan de slag kunt.

Organisator De Marke
Locatie De Marke
Roessinkweg 2
7255 PC Hengelo Gld.
0317 - 48 82 00

Wat is er te doen?

 • Bezoekers kunnen een kijkje nemen op De Marke en een rondleiding volgen onder leiding van Tom Veldhuis. Of doe een Meet & greet met Fleur Brinke, manager Agro-innovatiecentrum De Marke.
 • De medewerkers van Agro-innovatiecentrum De Marke verzorgen een dag vol inzichten passend bij de vier pijlers van onderzoek: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw.
  • Volg bijvoorbeeld de sessie over Kringlooplandbouw: De cirkel rond voor alle inzichten in de teelt van gewassen voor biobased bouwen, samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij en verschillende soorten gewassen. Rianne van Binsbergen en Caitlin Baaij verzorgen deze sessie.
  • Hoe zorgen we ervoor dat natuurinclusieve landbouw rendabel wordt? Wat zijn de nieuwste inzichten voor kruidenrijk grasland? Wat is de functie van een houtwal? Vind de antwoorden tijdens de sessie Natuurinclusieve landbouw: De natuur verrijken. Met Wim Schippers van Aardewerk Advies en Jacco de Stigter van het Louis Bolk Instituut.
  • In de sessie over Voeding en Emissie: How low can you go? nemen we de bezoekers mee in het verhaal wat we bij Agro-innovatiecentrum De Marke doen om stikstof en methaanemissie te verlagen. Dit doen we bijvoorbeeld door scherp te voeren, maar hoe werkt dat in de praktijk? Gerjan Hilhorst of Zwier van der Vegte delen hun kennis met je.
  • Klimaatadaptatie: Goede bodem boert beter is een sessie over de nieuwste inzichten rondom een gezonde bodem. Hoe verlopen de proeven waarbij klei is toegevoegd aan zandgrond? Hoe zit het met bodemvruchtbaarheid en wat zijn de nieuwste inzichten voor het beregenen? Robin Walvoort en Henry Mentink begeleiden deze sessie.

De sessies worden continu aangeboden en zo kunnen bezoekers hun eigen programma samenstellen.

scholtenlindefotografie-93.jpg
 • Het kennisfestival heeft als rode draad: waar word jij gelukkig van?
  • Hoe zorg je ervoor dat je als boer klaar bent voor de uitdagingen van morgen?
  • Hoe blijf je daarin innoveren en ontwikkelen?
  • Hoe zoek je daarin een goede balans; waar word jij gelukkig van?

Van 12.30 uur tot 13.30 uur is er in de hoofdtent hierover een kennissessie met Jantien Klein Ikink. Jantien is altijd op zoek naar mooie verhalen achter de mens. Ze gaat in gesprek met drie agrarisch ondernemers met elk hun eigen verhaal: Ellis Lugtenberg, Christian Muilerman en Harry Grevers.

IMG_1149.JPG

De toegang is vrij. Aanmelden is niet nodig, wees van harte welkom op 9 september.