Nieuws

Koeien & Kansen ondernemer genomineerd voor Agrarisch Ondernemer 2024

Gepubliceerd op
26 februari 2024

Peter Oosterhof is één van de 5 geselecteerden voor de prijs van Agrarisch Ondernemer van het jaar 2024. In een uitgebreid interview legt hij uit wat volgens hem het nieuwe ondernemen is. "Pas je bedrijf zo goed mogelijk in in je omgeving en benut die kansen zo goed mogelijk. Maak hierbij gebruik van nieuwe en oude kennis’’. Hij legt in woord en beeld uit hoe hij dat concreet doet op zijn bedrijf. Je kunt nu op stemmen!

Stem hier op jouw favoriet

''Ik ben geen geitenwollensok-type”, benadrukt biologisch melkveehouder Peter Oosterhof direct aan het begin van het gesprek. “Mijn bedrijf zit al generaties op deze plek; grenzend aan een natuurgebied. Tot 2019 heb ik gangbaar geproduceerd, maar onderweg ben ik zoekende geraakt. Als gangbaar boer ‘moest’ ik zoveel mogelijk melk produceren. Ik was heel druk met het inzetten van allerlei hulpmiddelen om de productie te verhogen. Maar mijn eigen inkomen ging niet mee omhoog, want de kosten stegen ook navenant.”

Uit de race stappen

Door een kennismaking met Kringlooplandbouw (adviseur Peter Takens) en later via studiegroep ‘de Grazers’ kreeg Oosterhof contacten met boeren die het anders deden, en kwam de nadruk op veel weiden. Dit betekent voor Oosterhof lagere kosten. “In de gangbare landbouw draait het vaak om de stal en krachtvoer. Bij een open dag zie je dan ook de voergang vol bedrijven die aan dit systeem verdienen; van de voerfabrikant, tot de stallenbouwer en de bank. En aan de boer de schone taak alle gedane investeringen terug te verdienen. Met dit inzicht ben ik uit die race gestapt.” Gefaseerd stopte hij met kunstmest om per 1 april 2019 helemaal omgeschakeld biologisch te zijn.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Flinke transitie

Oosterhof ervoer dat proces als best pittig. “Ik moest afscheid nemen van partijen waarmee ik een jarenlange relatie had opgebouwd en moest m’n netwerk opnieuw opbouwen. Alles bij elkaar was het een flinke transitie.” Terugkijkend vindt Oosterhof het meer dan de moeite waard. “De voorwaarde voor duurzaamheid is een goed inkomen; anders gaat of blijft niemand zo werken. Een tweede voorwaarde vind ik dat er geen gebruik gemaakt wordt van eindige grondstoffen. Dat lukt me nog niet, maar we proberen het wel zo veel mogelijk te beperken. Voor een goede opbrengst moest ik meer met de natuur gaan werken. Het vastleggen van energie door fotosynthese en dat dan rechtstreeks de koe in, dat is pas efficiënt. Daarmee leg ik in mijn bedrijfsvoering nu veel nadrukkelijker een link. Zelf moet ik nu flink aan de bak met mijn beweidingssysteem en ik ben actief bezig met het grassen- en kruidenbestand in de weides.”
Ook qua machines maakt Oosterhof nu andere keuzes. Hij somt om: “Een maaibalk, een rondebalenpers met een variabele perskamer, een hark die het gras oppakt in plaats van versleept, een balenverzamelaar, een mulchmachine om zonder complete herinzaai het gras/kruidenbestand te verbeteren en een giertank met een zwengelbreedverspreider. De nieuwste aanwinst is een elektrische heftruck met een doseerbakje om in de winter de balen te voeren. Alles is gericht op minder bewerkingen met zo weinig mogelijk energieverbruik en bodemverdichting. Want een goede, levende bodem is de basis. Dat is mij inmiddels meer dan duidelijk.” Lees meer>>

Stem direct op Peter OosterhofBron: Boerderij Agrarisch ondernemen 2024