Nieuws

Veel burgers bij open dag Koeien & Kansen bedrijf

Gepubliceerd op
26 oktober 2015

Op 24 oktober hield Koeien & Kansen veehouder Houbraken uit de Brabantse Kempen een open dag. In het voorjaar is de vernieuwde stal met melkrobots in gebruik genomen en onlangs is er ook een voerschuifrobot geïnstalleerd. Reden genoeg voor de familie Houbraken om de deuren te openen van hun moderne melkveebedrijf voor burgers en collega's. Ruim 700 bezoekers gaven hieraan gehoor.

De familie had de open dag bewust op zaterdag georganiseerd, zodat ook niet-veehouders makkelijker tijd konden vinden om naar het bedrijf te komen. En dat lukte. Veel mensen die vrij onbekend zijn met de melkveesector hebben een kijkje genomen op het bedrijf. De bezoekers konden zo hun beeld bijstellen over moderne melkveehouderij. ‘Wat een rust in de stal, of ‘wat liggen de koeien er mooi bij’, ‘ik wist niet dat dit allemaal mogelijk was’, zijn zo maar een paar opmerkingen van willekeurige bezoekers.

Ook interessant voor melkveehouders

Maar ook voor melkveehouders was er natuurlijk genoeg kennis te vergaren. Een reactie van een collega melkveehouder was duidelijk: ‘eindelijk eens ’n bedrijf wat mooi, verstandig stapsgewijs is gegroeid.’ De collega veehouders maakten onder meer kennis met de technische prestaties van dit bedrijf. Een gezonde veestapel die ruim boven de 9000 kilogram melk per koe produceert. Waarbij Houbraken robotmelken met weidegang combineert. Hoewel dit nog wel een leerproces is, zal de melkveehouder dit voortzetten. Verder bleek dat de mineralenprestaties van Houbraken net wat beter zijn dan zijn vergelijkingsgroep. Hogere BEX-winsten bij stikstof en fosfaat en een hogere gewasopbrengst. Door dit goede management kan het bedrijf ook deelnemen aan de BES-pilot. Een experiment waarbij het bedrijf, onder voorwaarden, meer dierlijke mest gebruikt mag worden dan de derogatiegrens.