Nieuws

Bemestingsseizoen gaat nat van start

Gepubliceerd op
22 februari 2022

Nu het 15 februari is geweest mogen we weer starten met bemesten. Zeker als de putten vol zitten, de temperatuur goed is, is niets verleidelijk dan te starten. Het aanhoudende natte en stormachtige weer zorgt er op dit moment voor dat de draagkracht van de bodem op veel plaatsen onvoldoende is om mest uit te rijden.

Het zachte winterweer zorgt er voor dat de bodem dit jaar vroeg op temperatuur is. Het gras begint al te groeien. Dat betekent dat de temperatuur van de bodem zodanig is dat de plant al in staat is nutriënten uit de bodem te halen. Normaal gesproken een goed moment om drijfmest toe te dienen. Ieder jaar blijkt namelijk dat percelen waar de drijfmest vroeg is uitgereden, onder goede omstandigheden, de groei van het gras het eerst ‘’op gang’’ komt. Bemest je later dan neemt de kans op besmeuring van gras met mest toe, wat ten koste gaat van de smakelijkheid.

Wachten met uitrijden

Wacht nu met het uitrijden van drijfmest op de percelen, aangezien de draagkracht op veel percelen onvoldoende is. Nu bemesten leidt tot structuurschade van de bodem. Zorg voor optimale omstandigheden bij het uitrijden en houdt de weersverwachtingen in de gaten. Gaat het te veel regenen is de kans groot dat de toegediende nutriënten in de mest uit- of afspoelen. Dit komt de benutting niet ten goede.

Mestmonsters

Tot slot, als je binnenkort drijfmest gaat rijden, neem dan nu al een mestmonster. Dan kun je aan de hand van deze analyses de hoeveelheid stikstof en fosfaat op de percelen beter plannen en verdelen. Vul deze informatie toe aan het al reeds opgestelde bemestingsplan. Zo spring je nog nauwkeurig om met je aanwezig mineralen op jouw bedrijf.

    Over de KringloopWijzer

    De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL