Nieuws

Maïsplanten uit de klei

Gepubliceerd op
18 juni 2012

Op 22 mei is de maïs in de Noord-Hollandse klei bij Koeien & Kansen-boer Rijk Baltus gezaaid.

Om de efficiëntie op bedrijfsniveau te vergroten gebruikt Rijk de strokenfrees. Het moment van zaaien kwam later dan Rijk gewild. Na 6 dagen kwam de maïs al boven. Nu zijn de maïsplantjes ongeveer 10 cm hoog. Rijk schat de opkomst op 95%.

Wat opvalt, is dat de zaaimachine niet altijd midden in de gefreesde strook heeft gezaaid. Dit komt waarschijnlijk door kleine stuurfoutjes. Hierdoor zijn sommige maïsplantjes tegen de droge korst aangezaaid en heeft de rol de grond er niet op kunnen aandrukken. We kunnen dit voorkomen met gebruik van GPS. De chauffeur hoeft dan geen stuuraanpassingen te doen en de zaadjes komen dan netjes midden in de strook.

Ook het keren van de trekker op de kopeinden zorgt ervoor dat zaadjes niet opkomen of de verkeerde kant op groeien. Het plantje zoekt de weg van de minste weerstand en die is dan naar beneden, aangezien daar de grond ruller is dan de dichtgereden toplaag. Bij het opzoeken van deze zaadjes is dit goed te zien, de wortels zitten aan de bovenkant. Hiervoor zou de oplossing zijn dat de trekker met cultuur/akkerbouwbanden gaat rijden en zo minder over de rijen heen hoeft te keren. Ook grote kluiten bovenop de plantjes geven dit effect, grondbewerking waarbij de toplaag van de strook goed los komt, is dus van belang.

Een ander punt van aandacht is dat sommige rijen naast de mest liggen (zie foto). Nu is de start van deze planten nog goed, mede door het fosfaat wat met de maïs is mee gezaaid. Er is een stok in een van deze rijen gezet, om te kijken hoe deze maïs zich ontwikkelt gedurende het seizoen, in vergelijking met de maïs die wel direct naast de drijfmest ligt. Ook hiervoor zou GPS een uitkomst zijn, zodat je altijd de maïs bij de drijfmest zaait.