Project

Verbetering van beoordeling van cumulatieve effecten van multi-stressoren op mariene en terrestrische biodiversiteit

Het doel van dit project is het verbeteren van methoden, modellen en data om de cumulatieve impact van drukfactoren op zowel terrestrische als mariene biodiversiteit beter te kunnen begrijpen. Hiervoor wordt met een gestandaardiseerd cyclisch proces een ruimtelijke analyse uitgevoerd van cumulatieve effecten voor een drietal voorbeeldsystemen in de Noordzee, de Waddenzee en op het land in Nederland. 

Cumulatieve effecten van menselijke activiteiten

Menselijke activiteiten beïnvloeden ecosystemen op veel verschillende manieren. De visserij of landbouw activeiten kunnen verschillende drukfactoren uitoefenen. Hetzelfde geldt voor andere activiteiten zoals toerisme en recreatie. Los van elkaar kunnen deze activiteiten een effect hebben, maar de gecombineerde, cumulatief impact is bepalend voor het effect op de biodiversiteit. De ruimtelijke verdeling van zowel de menselijke activiteiten (stressoren) als de biota (receptoren) is bepalend voor de berekening van de cumulatieve impact. 

Inschatten van cumulatieve impact verschillende stressoren

De hoeveelheid en de diversiteit aan menselijke activiteiten in ecosystemen neemt toe en het goed kunnen inschatten van cumulatieve effecten van deze activiteiten op de ecosystemen en hun biodiversiteit is daarom in toenemende mate van belang. De uitdaging bij het beoordelen van de cumulatieve effecten is dat er een gebrek is aan gestandaardiseerde methoden en dat de relaties tussen activiteiten, drukfactoren en ecosysteemcomponenten vaak onbekend of ongekwantificeerd zijn. Hierdoor wordt bij het inschatten van cumulatieve effecten voor bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen voor activiteiten vaak gebruik gemaakt van kwalitatieve methoden zoals “expert judgement”.    

In het KB36 project “Verbetering van de beoordeling van cumulatieve impact van multi-stressoren op de mariene en terrestrische biodiversiteit door modellering van ruimtelijke hulpbronnen” worden methoden voor het beoordelen en begrijpen van cumulatieve effecten ontwikkeld en toegepast op een drietal voorbeeld systemen. De nadruk van het project ligt bij het ontsluiten van ruimtelijke data en het visualiseren en analyseren van cumulatieve effecten door middel van ruimtelijke analyses en kaarten. De drie voorbeeldsystemen bestaan uit een terrestrisch systeem, een marien systeem en een systeem met zowel terrestrische als mariene elementen en waar verschillende beleids raamwerken, zoals KRW en KRM, samenkomen.  

Publicaties