Nieuws

Weiden mag melk kosten

Gepubliceerd op
22 september 2015

De melkveehouders in de groep 'Jaarrond beweiden' hebben afgelopen jaar veel gediscussieerd over de mate van bijvoeding. Enkele weiden maximaal, waarbij op jaarbasis bijna 50 procent van het rantsoen uit vers gras bestaat; dat is veel.

Weinig bijvoeren zorgt voor een goede grasopname en weinig beweidingsverliezen. Dan profiteer je maximaal van een lage kostprijs bij beweiden. Levert dit echter ook het hoogste saldo per koe op, want weinig bijvoeren geeft een lagere productie per koe? In het artikel uit Veeteelt zijn de rantsoenen uit de Kringloopwijzer van 2013 van 800 bedrijven vermenigvuldigd met standaard voerprijzen voor weidegras, graskuil, ma├»s en krachtvoer. Daaruit blijkt dat veel beweiden circa 700 tot 1000 kilo melk(daling) per koe mag kosten, om hetzelfde berekende saldo per koe te realiseren ten opzichte van opstallen of minder dan 720 uren beweiden.

Beweidingstrategie├źn

In het artikel zijn ook vier Amazing Grazing melkveehouders vergeleken. Keuper richt zich met veel beweiden op een hoog saldo per hectare.. Dekker realiseert met een hoge productie per koe een hoog saldo per koe en Huijzer ook, maar juist door veel weidegras. Gravenland richt zich op een gezonde koe en gezonde bodem. Welk strategie past het beste bij u? Laat u inspireren door het artikel Weiden mag melk kosten.