category_news
Bemestingsadvies Nieuw Nederlands Weiden
Standweiden wint de laatste jaren flink aan populariteit. De introductie van het weideconcept Nieuw Nederlands Weiden, gebaseerd op roterend standweiden, heeft dit proces nog eens flink versneld. Bij standweiden is er geen sprake van oogst van weidesneden, maar gaan we juist uit van een hoeveelheid droge stof die per dag bijgroeit. Hierdoor is de wijze van stikstof bemesten bij standweiden ook anders dan bij omweiden.
In de Adviesbasis Bemesting vinden we in tabel 2-9 het stikstofadvies voor standweiden. Het advies voor de eerste snede is de N bemesting voor een lichte weidesnede. Het advies voor standweiden na de eerste snede is uitgedrukt in N behoefte per dag. Deze N behoefte is inclusief de N (na)werking uit drijfmest. Het consequent uitvoeren van dit advies vraagt nogal wat rekenwerk, zeker omdat het ook belangrijk is om binnen de wettelijke gebruiksnormen te blijven.
De CBGV is daarom bezig met het ontwikkelen van een handreiking voor de bemesting binnen Nieuw Nederlands Weiden. Dit is een direct toepasbaar bemestingsadvies uitgedrukt in tonnen drijfmest en kg N uit kunstmest. Het bemestingsadvies houdt rekening met het aantal melkkoeien per ha huiskavel en het daarbij passende beweidingsschema, de grondsoort en de gebruiksnorm.
Hoeveel drijfmest toedienen?
De hoeveelheid drijfmest voor de huiskavel is afhankelijk van hoe intensief geweid wordt. Bij een relatief kleine huiskavel worden percelen vaker beweid en minder gemaaid. Bij intensievere beweiding komt er meer weidemest op het perceel. Binnen de wettelijke plaatsingsruimte N uit dierlijke mest is er dan minder ruimte om mest uit te rijden naast de weidemest. Er is ook minder drijfmest nodig omdat er minder gemaaid wordt dan bij een bedrijf met een relatief grote huiskavel. In bijgevoegde tabel is dit weergegeven voor de verschillende typen Nieuw Nederlands Weiden, in dit geval bij een derogatie van 230 kg N uit dierlijke mest/ha.
Wanneer drijfmest toevoegen?
Bemesting van de maaisneden
Bemesting van de blokken
Om de bijgroei op het weideplatform zo gelijkmatig mogelijk te houden en het eiwitgehalte zo constant mogelijk is het zaak vaak kleine beetjes stikstof aan het gras aan te bieden. Zo blijft het gras ook beter doorgroeien in de laatste weken van het weiden op het weideblok en piekt het ureum in de melk minder. De stikstof komt uit de gegeven drijfmest (alleen de eerste snede), de nawerking van eerder gegeven drijfmest en de gestrooide kunstmest.
In de praktijk komt het er op neer dat onder de 5 melkkoeien/ha huiskavel (voorbeeldschema’s XL en L) er 2 keer bemest wordt per ronde op een weideplatform en bij de intensievere situaties (voorbeeldschema’s M en S) 3 keer per ronde.