Project
Droogstand op maat
Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Universiteit Utrecht zijn gestart met een onderzoek naar de optimale droogstandsstrategie bij melkvee. Het doel van het project ’Droogstand op Maat’ is om droogstandsstrategieën te optimaliseren en toepasbaar te maken voor de Nederlandse melkveehouderij. De individuele benadering van de koe staat daarbij centraal.
‘Droogstand op Maat’ is het vervolg op het onderzoeksproject WHY DRY. Binnen WHY DRY is het effect onderzocht van droogstandslengte (0, 30 of 60 dagen) op de melkproductie, energiebalans, koegezondheid, vruchtbaarheid, kalvergroei en het netto bedrijfsresultaat. De eerste resultaten laten zien dat een verkorte droogstandsstrategie interessant kan zijn voor specifieke koeien en bedrijven. ‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project is voorjaar 2014 gestart op Dairy Campus in Lelystad.
Verschuiving energiebehoefte
In de huidige melkveehouderij is een droogstandsperiode voor afkalven van 6 tot 8 weken gangbaar. Deze droogstandsperiode resulteert in een maximale melkproductie in de volgende lactatie. Het begin van de lactatie gaat ook gepaard met veel gezondheidsproblemen. Dit wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de negatieve energiebalans. Dit heeft als gevolg uitval van koeien en verhoogd antibioticagebruik. Resultaten van WHY DRY laten zien dat door het verkorten of weglaten van de droogstand de melkproductie voor een deel verschuift van deze kritische periode direct na afkalven naar de periode vóór afkalven, wanneer de koe juist gemakkelijk in haar energiebehoefte kan voorzien. Dit resulteert in een sterke verbetering van de energiebalans in het begin van de lactatie, maar het kost ook melk. Het melkproductieverlies varieert echter aanzienlijk tussen koeien. De verwachting van de onderzoekers van ‘Droogstand op Maat’ is dat productieverliezen beperkt kunnen worden door rantsoenaanpassingen en door een individuele benadering van de koe. Daaronder valt ook een individueel advies ten aanzien van het gebruik van droogzetters. Uiteindelijk zal de afweging voor een droogstandsstrategie ook afhankelijk zijn van het economisch resultaat en mogelijk ook de milieu-impact. Ook deze aspecten worden binnen ‘Droogstand op Maat’ in beeld gebracht. Het project zal koe-specifieke droogstandsstrategieën op bedrijven ondersteunen via een beslisboom, uitgevoerd in een mobiele app die beschikbaar komt voor Nederlandse veehouders. ‘Droogstand op Maat’ zal daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan verbeteren van gezondheid en welzijn van melkvee, minder medicijn- en antibioticagebruik, en beter bedrijfsresultaat.
Netwerk
‘Droogstand op Maat’ is onderdeel van de Publiek-Private-Samenwerking ‘Duurzame Zuivelketen’, en is gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie van Economische Zaken. Naar aanleiding van ‘Droogstand op Maat’ wordt ook een netwerk van melkveehouders georganiseerd, waarmee intensief informatie uitgewisseld zal worden ten aanzien van praktijkervaringen en onderzoeksresultaten.
Achtergrondinformatie
- Project Why Dry?
- Rapport Verkorten van de droogstand van melkvee: effecten op de melkproductie, energiebalans en koe- en kalfgezondheid
Nieuws
Producten
- Kok, A, et al. (2021), Evaluation of customized dry-period strategies in dairy cows
- Van Knegsel, Arriëtte, et al. (2020), Consequences of Transition Treatments on Fertility and Associated Metabolic Status for Dairy Cows in Early Lactation
- Eindrapportage Droogstand op Maat - Fase 2
- Eindrapportage Droogstand op Maat - Fase 1
- Kok, Akke (2018). More milking days with lower yields: sustainability impacts of short or no dry period in dairy cows. PhD Thesis Wageningen University, Wageningen
- Hoeij, Renny van (2017). Metabolic status, lactation persistency, and udder health of dairy cows after different dry period lengths. PhD Thesis Wageningen University, Wageningen
- Vries, Ruben de (2017). Dry period length of dairy cows – milk composition and quality. PhD Thesis Wageningen University, Wageningen
- App adviseert wanner koe moet pauzeren (Resource 24 april 2017)
- Vaker weglaten droogstand kan (Veeteelt januari 1-2 2017)
- Nieuwe maat voor melkproductie (Veeteelt april 2 2016)