Nieuws

Stro en brok voor droogstande koeien

Gepubliceerd op
8 december 2014

Sinds zes weken krijgen de droogstaande koeien bij Koeien en Kansen veehouder Coen Hagoort in Waarder een nieuw rantsoen. Dit rantsoen bestaat uit stro en brok en past helemaal binnen de bedrijfsfilosofie van deze ondernemer.

Coen Hagoort typeert zijn bedrijf alsvolgt: ‘’Met zo’n min mogelijk arbeid zoveel mogelijk melk produceren’’. Aangezien de opstart van de verse koeien de laatste tijd niet helemaal mee valt en er structureel een  ruwvoertekort aanwezig is, heeft hij  besloten om de droogstaande koeien een rantsoen te verstrekken van alleen stro en krachtvoer.

Wennen aan het stro

Coen haalt de balen tarwestro zelf bij de fouragehandelaar en zoekt ze uit op kwaliteit. ‘’Want de koeien moeten het wel willen eten’’, stelt  Hagoort.  Als hij nu terugkijkt dan nemen de koeien gemiddeld 6,5 kilogram droge stof stro  en nog eens  6 kilogram  brok op. ’Het was wel even wennen, maar ze eten het toch graag’, ervaart de ondernemer. Het valt de veehouderij op dat de koeien nu veel actiever zijn dan voorheen. Bovendien blijven ze heel erg schoon.  

Weinig voederverliezen

De balen zet Coen direct voor het voerhek en de koeien kunnen er naar hartenlust aan trekken en van eten. Vervolgens zijn er eigenlijk geen verliezen en het werkt ontzettend makkelijk.

De eerste koeien zullen binnen enkele weken gaan kalven. Deze koeien hebben in de hele droogstand dit rantsoen gegeten hebben. Nu is het afwachten hoe de conditie van de koeien is na het afkalven en hoe de opstart van nieuwe lactatie is.